Richtlijnen voor geocachers

Uit GeoWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Richtlijnen:

Er zijn weinig verplichte regels m.b.t. tot Geocaching, maar binnen de gemeenschap zijn wel een aantal richtlijnen, waarvan de meerderheid vind dat je ze zou moeten naleven, en daarbij mee kan helpen om de hobby, (want dat is het), te laten bestaan.

GEHEIM:

Geocachen is een geheime hobby. Laat “niet geocachers” (dreuzels) niet zien wat je doet. Dat voorkomt het verdwijnen van de caches, waar mensen soms erg lang mee bezig zijn geweest om ze te maken en te verstoppen.

HOE:

Geocachen kan en mag iedereen op zijn/haar eigen wijze beoefenen, laat anderen daarom in hun waarde, ook al cachen ze anders dan jij. Geocachen is voor iedereen, dus ook voor kinderen. Houdt daar rekening mee als je logjes, goodies en cachepagina’s plaatst. Zorg ervoor dat je anderen niet in gevaar brengt of kwetst door jouw inbreng.

ZOEKEN:

Respecteer je omgeving en de regels van het gebied, wees er zuinig op. Maak geen onnodig lawaai en verstoor de natuur zo min mogelijk. Blijf zo veel mogelijk op de paden, en neem troep mee (Cache In, Trash Out). Op sommige plaatsen bestaat het gevaar van een tekenbeet, of dorens. Het is dan ook verstandig om een klein ehbo-tasje mee te nemen. De icoontjes soms rechts in de kantlijn en onder de kleine kaart op de cachepagina aanwezig geven informatie; maak er gebruik van en houdt er rekening mee.

Icoontjes.jpg icoontjes.

Je hoeft (nagenoeg nooit) te graven om een cache te vinden. Ook is het niet nodig om verbodsborden en dergelijke te passeren. Er is vaak veel overleg nodig geweest voor toestemming; breng die toestemming niet in gevaar.

VINDEN:

Wees zuinig op een cache, maak deze voorzichtig open en dicht, maak inhoud eventueel schoon, dek de cache weer toe, op dezelfde plaats waar je deze hebt gevonden. Probeer het logboek(je) schoon en droog te houden, zodat volgende cachers ook kunnen loggen. Ruil goodies (ruilspulletjes) als je het leuk vind; dat is niet verplicht. Als je wat meeneemt wordt verwacht dat je weer iets terug stopt van minstens dezelfde waarde of hoger. (Trade even or higher). Etenswaren, gevaarlijke dingen zoals messen, aanstekers en lucifers, maar ook condooms, geurkaarsen en wierrook en dergelijke, zijn niet geschikt als goodie; dieren ruiken het eten en er zijn ook kinderen die geocachen. Trackable items ( TB’s en Coins) zijn gemaakt om te reizen, neem ze alleen mee als je ze op redelijke termijn (richtlijn 2 weken) weer verder kan brengen.

LOGGEN op internet:

Cacheleggers en andere geocachers waarderen een log waarin je beschrijft wat je hebt beleefd; bij voorkeur meer dan alleen de tekst "gevonden". Schrijf ook even of je de hint hebt gebruikt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je iets over de plaats of de geocache verraadt. Dat geldt ook voor foto’s die je plaatst. (Niet spoileren dus !) Geef eerlijk je mening in je logs maar bij voorkeur op een opbouwende manier, het is jouw hobby maar ook die van degene waar je aan schrijft. Schrijf een not-found als je de cache niet hebt gevonden. Ook als je verwacht dat de cache er wel ligt. Eigenaren en medecachers kunnen aan not-founds zien hoe moeilijk hun cache is. Schrijf een note als je iets wil meedelen, bijvoorbeeld als de logrol vol is, of nat. Wees zuinig met het plaatsen van “needs maintenance” en “needs archived” meldingen. Daarmee zet je eigenaren onder druk. Needs maintenance meldingen worden apart op de cachepagina aangegeven. Needs archived meldingen gaan ook naar de reviewer. Met een note of persoonlijk bericht geef je de eigenaar de kans om het probleem op te lossen.

ZELF PLAATSEN:

Voel je niet verplicht om caches te plaatsen. Er zijn er genoeg in Nederland. Sommigen vinden het plaatsen leuk, anderen vinden zoeken leuk. Vraag jezelf af, als je een cache gaat plaatsen, of jij het een leuke/mooie/bijzondere cache zou vinden. Alhoewel niet verplicht is het eerst zelf vinden van de nodige caches en ervaring opdoen hoe een “leuke cache” er zou kunnen uitzien wellicht aan te bevelen. Stichting Geocaching Nederland (SGN) probeert het plaatsen van kwaliteitscaches te promoten en hanteert al jaren een Geo d’ Or systeem, waarmee cachers hun waardering kunnen uitdrukken voor de cache. Zoek eerst alle bestaande geocaches in het gebied waar je wil plaatsen, om te voorkomen dat je te dicht bij een andere cache komt. Gebruik de checklist.

GENIET:

Vergeet niet om te genieten. Het is een ( hele leuke) hobby.

Persoonlijke instellingen